Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2008

Αντιμέτωποι στο Ιόνιο

Oταν οι σύμμαχοι της Αντάντ άρχισαν να προωθούν τα στρατεύματά τους όχι με περίπλου της Πελοποννήσου αλλά μέσω του Πατραικού κόλπου στην Ιτέα και από εκεί δια ξηράς στη Θεσσαλονίκη – Καλλίπολη τα υποβρύχια UC 38 kai UC 34 άρχισαν τη ναρκοθέτιση των ακτών στην είσοδο του Πατραικού κόλπου και στο ακρωτήριο Κυλλήνης (όπου τα νερά ήταν σχετικά ρηχά) και έστηναν τις ενέδρες τους στο στενό Λευκάδας-Κεφαλονιάς όπου περίμεναν τα συμμαχικά κονβόι για να τορπιλίσουν τα μεταγωγικά πλοία.

Η μοίρα θα έφερνε τα δύο πλοία αντιμέτωπα και το αποτέλεσμα ήταν να βυθιστούν και τα δύο. Πουθενά όμως δεν αναφέρεται τουλάχιστον στο διαδίκτυο το ακριβές μέρος της σύγκρουσης ούτε το μέρος που ναυάγησαν τα πλοία. Για το Chateaurenault υπάρχουν αναφορές για το Τάραντο, Βόρεια Κεφαλονιά, μεταξύ Τάραντο και Ιτέας ,

για το uc 38 Ανατολική Κεφαλονιά, Κορινθιακός κόλπος κλπ… Εδώ η έρευνα θα πρέπει να συνεχιστεί εκτός διαδικτύου και η αλήθεια θα βρεθεί σε εξειδικευμένα βιβλία και σπανιότατα έντυπα….

Το UC 38 με κυβερνήτη τον Wendlandt πια αλλά και ενίοτε το UC 36 θα ναρκοθετήσουν κάποιες περιοχές στην είσοδο του Πατραικού κόλπου αλλά και στην Κυλλήνη (όπως φαίνεται στον εξαιρετικά σπάνιο χάρτη που επισυνάπτω) πρίν το προστατευτικό ανθυποβρυχιακό δίχτυ και ταυτόχρονα στις αποστολές στους θα προσπαθούσαν να πλήξουν τα εχθρικά κονβόι με τις τορπίλες τους.

Αυτή τη φορά το υποβρύχιο απέπλευσε από το Κάτταρο ην 1η Δεκεμβρίου 1917. Έφτασε στα Βόρεια τις Κεφαλλονιάς όπου πόντισε 5 νάρκες δημιουργώντας το ναρκοπέδιο 654. (βλέπε χάρτη)


Την 11η Δεκεμβρίου το υποβρύχιο προσπάθησε να πλήξει μια νηοπομπή που αποτελούνταν από το καταδρομικό DEntrecasteaux και τα ατμόπλοια Duc dAumale και Sidi-Brahim. Οι δύο τορπίλες που εξαπέλυσε το UC 38 αστόχησαν και η αποτυχία χρεώθηκε στον Bock ο οποίος για να παρηγορήσει τον καπετάνιο του του είπε να μην στενοχωριέται για την αστοχία των τορπιλών, ευχόμενος να κάνουν τη ζημιά οι νάρκες που είχε ήδη τοποθετήσει το υποβρύχιο στην πορεία του κονβόι.

Φωτό από την Ιστορία του Ελληνικού Έθνους (Κωνσταντίνου Παπαρηγόπουλου)


Η ευχή του Bock δεν πραγματοποιήθηκε και το υποβρύχιο από όσο αναφέρεται στα υπάρχοντα αρχεία στην αποστολή αυτή μετέφερε 4 τορπίλες. Οι δύο εναπομένουσες τορπίλες θα καθόριζαν το πόσο το υποβρύχιο θα παρέμενε στα νερά του Ιονίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: