Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2008

Το τέλος του uc 38

Αμέσως μετά την εκτόξευση της δεύτερης τορπίλης το Lansequent όρμησε στην πορεία που άφησε η τροχιά της τορπίλης. O καπετάνιος του πλοίου Charezieux διέταξε να ριφθούν όλες οι βόμβες βυθού που απέμεναν στο πλοίο. Αρχικά ερίφθησαν δύο των 70 κιλών και στη συνέχεια 5 των 35. Αυτό το μπαράζ βομβών και κυρίως οι μικρότερες που εξαπολύθηκαν τελευταίες συντάραξαν το υποβρύχιο. Ηλεκτρικές λάμπες έσπασαν, οι μηχανές σταμάτησαν, οι μεταγωγείς παρέμειναν ανοιχτοί από το σόκ...Ο ήχος από τις προπέλες των Γαλλικών τορπιλοβόλων ακουγόταν τώρα δυνατός, απειλητικός… Και ένας θόρυβος που ακουγόταν όλο πιο δυνατός σαν μια πέτρα που κατρακυλά στο βάθος ενός πηγαδιού. Ακολούθησε έκρηξη που έσκισε τις λαμαρίνες του πληγωμένου υποβρυχίου. Τα βοηθητικά φώτα άναψαν και ακούστηκε η φωνή κάποιου από τους άνδρες στο πηδάλιο. ‘‘Καπετάνιε το σκάφος είναι πολύ βαρύ’’ .

Πάνω στο Mameluk ο καπετάνιος Girardon είδε από τους πρώτους το υποβρύχιο περίπου 800 μέτρα μακριά από το πλοίο του.

Ένα αυλάκι από αφρό στην επιφάνεια την ίδια στιγμή που το Chateaurenault χανόταν από την επιφάνεια.

Πρόσω ολοταχώς, τιμόνι δεξιά διέταξε και ταυτόχρονα όλοι οι πυροβολητές ετοιμάζονταν για βολή. Οι ναυαγοί του Chateaurenault γεμάτοι έξαψη και πάθος για εκδίκηση έσπευδαν να βοηθήσουν το πλήρωμα. Στα 600 μέτρα απόσταση τώρα ξεπροβάλλει ο πυργίσκος του Γερμανικού υποβρυχίου. Ο Wendlandt απορροφημένος στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν δεν έχει αντιληφθεί ότι είναι στην επιφάνεια. Πύρ διατάζει ο καπετάνιος του Mameluk την ίδια ώρα που ο Γερμανός καπετάνιος αντιλαμβάνεται την κατάσταση κοιτώντας από το περισκόπιο.

Γεμίστε το μεσαίο έρμα, κατάδυση αμέσως στα 25 μέτρα διέταξε με ήρεμη φωνή.

To Μameluk όμως έχει φτάσει πάνω από το υποβρύχιο και εξαπολύει μια βόμβα βυθού των 75 κιλών. Μια υπόκωφη έκρηξη θα ακουστεί, υπόκωφη στην επιφάνεια, τρομακτική στο βυθό. Θα ακολουθήσουν και άλλες βόμβες και η τελευταία θα προκαλέσει ανεπανόρθωτα προβλήματα. Εξωτερικές λαμαρίνες θα διαρραγούν, η αντλία του νερού θα πέσει πάνω στις ηλεκτρομηχανές που θα τους προκαλέσει σοβαρή βλάβη. Το υποβρύχιο είναι πλέον πολύ βαρύ και το τιμόνι δεν υπακούει. Με 300 μέτρα νερό από κάτω η μόνη λύση είναι η ανάδυση….

Ο Wendlandt δεν έχει παρά να καθυστερήσει όσο πιο πολύ την ανάδυση ώσπου να απομακρυνθούν τα Γαλλικά τορπιλοβόλα. Ο θόρυβος από τις προπέλες όμως ακούγεται δυνατός και κοντινός. Η κατάσταση του υποβρυχίου είναι όμως τέτοια που δεν επιτρέπει καθυστερήσεις. Τα τορπιλοβόλα έχουν ρίξει όλες τις βόμβες βυθού τους και απομακρύνονται να προλάβουν το κονβόι.

Στο υποβρύχιο όλοι οι Γερμανοί ναύτες έχουν συγκεντρωθεί στο κεντρικό διαμέρισμα, κοντά σε ένα συσσωρευτή, εκεί που κάποιες λάμπες είναι ακόμα σε λειτουργία. Όλοι κοιτούν τον καπετάνιο τους που θα τους δώσει τις τελευταίες οδηγίες. «Θα αναδυθούμε και οι πυροβολητές θα προσπαθήσουν να οπλίσουν και να ανοίξουν πυρ στο πιο κοντινό πλοίο. Οι υπόλοιποι θα πρέπει να το εγκαταλείψουν με τάξη…»

Αναβρασμός στο νερό στα 1500 μέτρα δεξιά ούρλιαξε ο παρατηρητής στον πύργο του Mameluk. Οι ναύτες του θα πάρουν πάλι θέσεις μάχης. Το υποβρύχιο είναι πλέον στην επιφάνεια, οι πυροβολητές θα προσπαθήσουν να λάβουν θέση αλλά το Mameluk έχει ανοίξει ήδη πύρ και το πυροβόλο του υποβρυχίου θα χτυπηθεί πρώτα και θα αποκολληθεί από τη θέση του. Θα χαθεί στη θάλασσα μαζί με την ομοχειρία του. Το Lansquent θα λάβει και αυτό μέρος στο πανηγύρι και 150 οβίδες θα εκτοξευτούν κατά του υποβρυχίου στα 4 λεπτά πριν το τελευταίο χαθεί και αυτό με την πρύμνη πρώτα στο βυθό του Ιονίου.



Το Mameluk θα διασώσει τον κυβερνήτη, τον πρώτο μηχανικό Hempel και τον υποπλοίαρχο Bock που όμως τραυματισμένος στο κεφάλι θα υποκύψει σε 2 ώρες.

Το Lansquenet θα διασώσει 4 ναύτες. Οι γιατροί των πλοίων θα περιθάλψουν τους τραυματίες. 8 Γερμανοί χτυπημένοι ή αγνοούμενοι δεν ήταν στο προσκλητήριο…




Οι Γερμανοί αιχμάλωτοι στο κατάστρωμα του Μameluk αμέσως μετά τη βύθιση (κάτω φωτό) και στο πλοίο που τους μεταφέρει στη Γαλλία (πάνω φωτό)


Οι κυβερνήτες των τορπιλοβόλων προήχθησαν για την επιτυχία τους από τον υπουργό Ναυτιλίας της Γαλλίας Georges Leygues


Ο Wendlandt με κάποιους από τους άνδρες του αιχμάλωτοι στη Γαλλία

Δεν υπάρχουν σχόλια: